Terug naar de vorige index


J. Bernlef - Hersenschimmen

door drs. J.J. de Vries



J. Bernlef - Hersenschimmen
Querido, Amsterdam (1984)
Bespreking door drs. J.J. de Vries

Samenvatting:

Op een zondag staat Hendrik Jan Marsman uit het raam te kijken. Hij wacht op de kinderen die elke schooldag langs het huis lopen om met de bus naar school te gaan. Pas nadat zijn vrouw Vera hem vertelt dat het zondag is en de kinderen dus niet naar school hoeven, weet hij dat hij zich vergist heeft. Diezelfde dag blijkt Hendrik Jan steeds vergeetachtiger te worden. Hij bevindt zich plotseling in het washok, scheurt zonder enkele reden een krant aan stukken en kan de kruiswoordpuzzel niet meer oplossen.
Hendrik Jan is een man van 71 jaar, die samen met zijn vrouw Vera al vijftien jaar in Gloucester, Amerika, woont. Hun twee kinderen, Kitty en Fred, wonen ver van hen vandaan. Hij is afkomstig uit Nederland maar heeft lang in de V.S. gewerkt en gewoond.

Maandag geeft hij zijn vrouw suiker bij de koffie, terwijl ze al meer dan tien jaar geen suiker meer gebruikt. Hij gaat met zijn hond Wilders wandelen, maar hij verdwaalt. Tot overmaat van ramp raakt hij ook nog eens de hond kwijt. Hendrik Jan wandelt naar de antiquair en koopt een boek. De antiquair informeert naar zijn mening over de vorige aanschaf, maar Hendrik Jan weet niet waar de man het over heeft. Vera pikt hem uiteindelijk met de auto op, nadat hij al een halve dag van huis is geweest. Die avond beweert Hendrik Jan zich dingen te herinneren die volgens Vera nooit zijn gebeurd. De verwarring neemt toe als Hendrik Jan zich boven wil gaan scheren; iets wat hij al vijf jaar niet heeft gedaan. Hendrik Jan informeert bij Ellen Robbins naar haar man, die echter al jaren overleden is.

Hendrik Jan vindt plotseling een ansichtkaart van Kitty in zijn zak. Hij vraagt zich af wie dat is. Na een uitgebreid ontbijt vertrekt Hendrik Jan naar zijn werk, een laboratorium voor het epibreren van somatosen - waar hij echter al vier jaar niet meer werkt. Om naar binnen te kunnen, forceert hij een gesloten deur; daarna spreekt hij de bestuurders van het laboratorium toe, die echter alleen in zijn fantasie bestaan. Opeens beseft hij waar hij is en haast hij zich weer naar huis. Op advies van de huisarts dokter Alzheimer toont Vera hem het familiefotoalbum. Hendrik Jan kan zich nauwelijks iets herinneren van al die mensen op de foto’s. Alleen de oude foto’s roepen vage herinneringen op. De huisarts komt langs en Hendrik Jan heeft ineens moeite met zijn Engelse uitspraak. Kort daarop denkt hij dat hij een romanfiguur is in een boek van Móritz Kuszczynka.

De vergissingen worden steeds omvangrijker. Hendrik Jan herkent zijn eigen huisarts niet meer en wantrouwt hem omdat hij niet met zure haringen kan omgaan. Hij ziet zijn eigen vrouw aan voor zijn moeder en gooit, om de hond Wilders binnen te laten, een raam in. Uiteindelijk schakelt Vera de hulp in van een verzorgster en Hendrik Jan wordt vastgebonden op zijn bed. Vera en de verzorgster krijgen overal de schuld van en Hendrik Jan gebruikt grove taal. Hij bevuilt zijn eigen bed en krijgt de kans om weg te lopen. Hij verdwaalt, maar de vuurtorenwachter brengt hem weer bij zijn vrouw terug.

Op de laatste dag - zaterdag - verscheurt Hendrik Jan alle foto’s uit het album in een poging om het lot af te wenden. Diezelfde dag brengt de ziekenwagen Hendrik Jan naar de inrichting. Hij is dan echter al vergeten waar dit boek over gaat.

De auteur:
Het werk van J. Bernlef bestaat uit gedichtenbundels, romans, verhalen en essays. Bernlef denkt dat hij een blinde dichter uit de negentiende eeuw is. De schrijver wordt op 14 januari 1937 geboren in St. Pancras. Hij debuteert in 1960 met de dichtbundel Kokkels. Voor het prozawerk Stenen spoelen ontvangt hij in datzelfde jaar de Reina Prinsen Geerligsprijs. Van 1958 tot 1971 en van 1977 tot 1987 is hij als redacteur verbonden aan de literaire tijdschriften Barbarber en Raster. In de beginjaren ’zeventig debuteert hij als toneelschrijver met het toneelexperiment Sterf de moord ofwel val dood, gevolgd door In verwachting. Voor zijn totale oeuvre ontvangt hij in 1984 de Constantijn Huygensprijs. In 1987 mag hij voor de roman Publiek Geheim de AKO Literatuurprijs in ontvangst nemen en in 1994 ontvangt hij de P.C. Hoofdprijs wegens de toepassing van moderne tekstverwerkingstechnieken.
Latere werken: Achter de rug. Gedichten 1960-1990 (uitgegeven in 1997). Verloren zoon (1997). Schijngestalten (1997, een bundeling van Hersenschimmen, Vallende ster en Eclips).

Titelverklaring:
De herinneringen van de hoofdpersoon aan zijn verleden zijn, als gevolg van het dementieproces, erg vaag. Hierdoor zijn zijn herinneringen niet meer dan hersenschimmen.

Karakterbeschrijving:
Hendrik Jan Marsman:
Hendrik Jan Marsman is de hoofdpersoon . We hem pas echt kennen door de gesprekken van zijn vrouw met anderen. Hierdoor ontwikkelt Hendrik Jan zich tot een rond karakter.. Hij is een man van 71 jaar, die sinds vijftien jaar met zijn vrouw Vera in de Verenigde Staten woont. Samen hebben zij twee kinderen, Kitty en Fred, en een hond, Wilders. Hendrik Jan heeft rechten gestudeerd. Vóór zijn pensionering werkte hij als secretaris bij de Intergovernmental Maritime Consultative Organisation in Boston. Hendrik Jan is een gesloten en verlegen persoonlijkheid. In Hersenschimmen dementeert Hendrik Jan snel, waardoor hij aan het einde van het verhaal alleen nog flarden van herinneringen heeft. Hendrik Jan heeft zich ontwikkeld van een hardwerkende man tot een ‘hoopje mens’, volledig afhankelijk van andere mensen. Hij is een uitgewerkt karakter.

Vera Marsman:
Vera is in het verhaal een bijfiguur, waarvan we maar weinig te weten krijgen. Ze is een vlak karakter. Vera is getrouwd met Hendrik Jan en de moeder van Kitty en Fred. Vera deed vroeger veel vrijwilligerswerk in de bibliotheek. Door de dementie van Hendrik Jan heeft ze zich ontwikkeld tot een sympathieke en zorgzame vrouw. Ze doet er alles aan om Hendrik Jan te helpen en neemt uiteindelijk de zware beslissing om haar man te laten opnemen in een inrichting.
De kinderen van Hendrik Jan en Vera Marsman en de hond Wilders zijn ook vlakke karakters evenals de huisarts.

Thema:
In deze psychologische roman kijkt de lezer mee door de ogen van de dementerende Hendrik Jan. Hersenschimmen beschrijft het proces van dementie. Hendrik Jan voelt zich verward en onzeker. Hij verliest de greep op de werkelijkheid achter de feiten en lijdt aan geheugenverlies. Ook vervreemdt hij meer en meer van zijn vrouw, met wie hij al jaren getrouwd is.

Motto:
‘A touching dream to which we are all lulled.
But wake from separately.’
(The building - Philip Larkin)
Betekenis: een mooie droom waar iedereen wordt ingewiegd, maar elk afzonderlijk uit wakker wordt. Het leven staat in het teken van de dood.

Taalgebruik:
Er is afwisselend gebruik gemaakt van de tegenwoordige en verleden tijd, waardoor heden en verleden door elkaar lopen. Je ‘beleeft’ het verhaal vanuit Hendrik Jan’s standpunt door de, af en toe, brokkelige tekstfragmenten. Met name aan het einde van het verhaal gebruikt Hendrik Jan korte, onsamenhangende zinnen en woorden. Het is daarbij dan nog maar de vraag, of Hendrik Jan de gebeurtenissen naar waarheid vertelt. De vervorming van de taal is heel functioneel voor de beleving van de lezer.

Vertelsituatie:
Er is sprake van een ik-vertelsituatie. Het verhaal wordt verteld door Hendrik Jan Marsman, die zelf de hoofdrol speelt in het verhaal. Het is eigenlijk een soort ooggetuigenverslag, waarbij de lezer de gebeurtenissen en chaos in Hendrik Jan’s leven ‘meebeleeft’. Het perspectief:- is dus het Ik-perspectief. Het winterse landschap maakt dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen dingen. Alles lijkt op elkaar en vervaagt. Hendrik Jan heeft dan ook een hekel aan de winter.


---einde(12-05-2011)---

Terug naar de vorige index