Terug naar de vorige index

Structuurformule van ascorbinezuur


Vitamine C: wees er snel bij

door Bjorn Angerra


Gezonde voeding staat tegenwoordig enorm in de belangstelling. Hierbij gaat het om niet teveel (vet, suikers, alcohol) en niet te weinig (vezels, vitamines). Verse groente en vers fruit vormen daarom een belangrijk bestanddeel van een gezonde voeding. Dat, in combinatie met voldoende beweging, zou ons moeten beschermen tegen allerlei ziekten zoals obesitas, suikerziekte en hart- en vaatziekten.



Anti-oxidant
Vitamine C is een van de bekendste vitaminen. Het functioneert als een zogenaamde anti-oxidant; dat betekent dat het in staat is om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Deze vrije radicalen kunnen kanker veroorzaken, omdat ze zeer gemakkelijk reacties aangaan met bijvoorbeeld het DNA en daardoor ontregeling van de celdeling veroorzaken. Het proces van menselijke veroudering wordt voor een belangrijk deel verklaard doordat de celdeling langzamerhand wordt stopgezet. Als de celdeling onbeperkt voortgang zou vinden, zouden de mensen een leeftijd van naar schatting 130 tot 150 jaar bereiken. De meeste anti-oxidanten kunnen radicalen onschadelijk maken door een reactie ermee aan te gaan. Anti-oxidanten worden tegenwoordig aan veel etenswaren toegevoegd om bederf door zuurstof tegen te gaan.

Vers fruit is een belangrijke bron van vitaminen. De ene fruitsoort is echter de andere niet: zo bevat bijvoorbeeld een sinaasappel meer vitamine C dan een appel. Mogelijk heeft dit te maken met het klimaat waar deze vruchten oorspronkelijk vandaan komen. Citrusvruchten komen uit tropische, dus warmere, streken. Bij hogere temperaturen verloopt bederf sneller, zodat vruchten uit warmere streken zich moeten ‘wapenen’ met meer anti-oxidanten –vitamine C dus.



Waar zit veel vitamine C in? Minstens 6 jaar ouder
Als we deze gegevens combineren, is het duidelijk dat we onze levensduur kunnen verlengen. Linus Pauling, die in 1954 de Nobelprijs voor scheikunde ontving en in 1962 de Nobelprijs voor de vrede, heeft zich hiervoor ook zeer ingespannen voor zijn dood. Het is verstandig om op jeugdige leeftijd bijvoorbeeld veel citroenen en grapefruits te eten. Inmiddels heeft aan de universiteit van Ljubljana (Slovenië) met Europese subsidie een onderzoek plaatsgevonden waarbij mensen van 61 tot 65 jaar een verse noot in hun sok droegen. Men heeft berekend dat het voor 83 procent waarschijnlijk is dat zij minstens 6 jaar ouder zouden zijn als ze een mango hadden gebruikt.



Wees er dan snel bij
Zoals gezegd: vitamine C gaat een reactie aan met zuurstof en gaat zo bederf tegen. Hierbij wordt de vitamine zelf echter verbruikt. Als een bepaalde hoeveelheid vitamine C lang wordt blootgesteld aan zuurstof, dan zal deze hoeveelheid uiteindelijk helemaal verdwijnen. Dat is de reden waarom vers fruit een bron van vitamine C is, en ‘oud fruit’ in veel mindere mate. Mocht je dus een glaasje versgeperst sinaasappelsap voor je hebben staan, wees er dan snel bij!



Vrouw met veel vitamine C. Vers sap, the best there is
Als laatste nog dit: een oude volkswijsheid zegt dat je vers sap niet te lang moet laten staan, omdat anders de vitaminen eruit verdampen. Zoals zoveel volkswijsheden zit ook hier een kern van waarheid in. De snelheid waarmee iets verdampt, hangt namelijk af van het concentratieverschil tussen twee fasen (in dit geval het sap en de lucht). Vers sap bevat veel meer vitaminen dan de lucht daarboven; daar is immers zuurstof aanwezig, en zoals we hebben gezien zorgt dat voor de afbraak van vitaminen. Dit effect wordt nog eens versterkt wanneer de luchtlaag boven een glas regelmatig wordt ververst, zoals door tocht. Dit leidt ertoe dat de verdampte vitaminen snel worden afgevoerd, en er ‘nieuwe’ lucht voor in de plaats komt die weer nieuwe vitaminen kan opnemen. Als je vervolgens bedenkt dat oude huizen veel tochtiger waren dan de moderne nieuwbouwhuizen, dan is die oude volkswijsheid zo gek nog niet!


---einde(12-05-2011)---

Terug naar de vorige index