Terug naar de vorige index

boekomslag van deze roman


Yvonne Keuls - Het verrotte leven van Floortje Bloem

door Dr. E.B. Strenda
Yvonne Keuls - Het verrotte leven van Floortje Bloem
Amboboeken, Baarn (1982)

Samenvatting:
Floortje Bloem is een probleemkind. Ze is de oudste dochter van Simon en Len. Zij blijkt een lastige baby te zijn: ze is opstandig en luistert slecht. De relatie tussen Simon en Len is niet optimaal, want ze zijn heel jong getrouwd en passen eigenlijk nog niet bij elkaar. Simon moet zijn studie nog afmaken, en zijn ouders bemoeien zich daar erg mee.
Floortje raakt langzaam aan de drugs verslaafd.
In het begin van het verhaal krijgt de lezer de indruk dat het erg goed gaat met de familie Bloem. maar langzamerhand gaat het steeds slechter met Floortje. Zij gaat steeds minder naar de sportclub en maakt ook bijna geen huiswerk meer. Ze eet ook heel slordig en onfatsoenlijk. Zij komt 's avonds laat thuis en brandt wierook op haar kamer. Ze doet eigenlijk alleen nog maar die dingen waar zij zelf zin in heeft.
De grote problemen beginnen, wanneer de familie van vakantie terugkomt en in het hele huis vreemden liggen te slapen. Floortje zegt tegen de politie dat ze haar hebben bedreigd.

De rest van de familie is nooit in aanraking met drugs geweest en weet ook niet wat de gevolgen daarvan zijn. Het duurt daarom erg lang voordat Len doorheeft wat er aan de hand is. Het gezin heeft geleerd om Floortje los te laten, maar Len, de moeder van Floortje, weigert haar los te laten. Haar huwelijk lijkt stuk te lopen en voor de andere kinderen in het gezin heeft ze al tijden geen aandacht. Doordat Floortje zelf ook ziet dat het leven van haar ouders, broer en zusjes door haar ondraaglijk is geworden, gaat ze steeds meer drugs gebruiken. Zij heeft dus een soort schuldgevoel. Ze kijkt ook dwangmatig naar spelletjesshows op de televisie en belt regelmatig op naar quizzen. Floortje krijgt hulp van Kees, een psycholoog. Hij begeleidt Floortje, ook al is dit zeer moeilijk.

de auteur in Indonesië Floortjes vriend Bennie, met wie zij soms dagenlang weg is, gebruikt samen met haar drugs. Eerst branden ze wierook, daarna hasj en marihuana. Later stelen ze samen fietsen en geld om aan drugs te komen. Als de ouders van beide jongeren samen over hun problemen praten, wil Floortje's moeder nog steeds niet geloven dat haar dochter ook aan de drugs is. Floortje geeft aan haar moeder toe dat zij speed gebruikt en dat zij geld van haar steelt om het te kunnen kopen. Maar zij belooft haar daarmee te stoppen en weer naar school te gaan. Maar al na een paar weken loopt zij weg en belt meer dan drie weken later vanaf het Centraal Station op om te vragen of haar ouders haar willen komen ophalen.

Zij belooft haar ouders telkens te stoppen met gebruiken, gaat van de ene inrichting naar de andere, loopt weg, wordt door Len in het gezin opgenomen en er dan weer uitgeschopt. Door het schuldgevoel tegenover haar ouders en de rest van het gezin gaat zij steeds zwaardere drugs gebruiken. Om deze te kunnen betalen steelt zij geld van anderen en haar ouders en chanteert zij Len. Ook troggelt zij oma geld af.

Dan worden de ouders van Floortje op een dag opgebeld door een politieagent, die een slechte mededeling voor hen heeft: Floortje is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Als haar ouders haar de volgende dag opzoeken, smeekt Floortje hen om haar mee te nemen, maar ze doen het niet. Het gaat langzamerhand weer wat beter met Floortje en haar ouders weten haar over te halen om vrijwillig naar een afkickcentrum te gaan. Al na een paar weken loopt Floortje ook hier weg en komt zij bij haar ouders om geld bedelen. Haar vader geeft haar wat geld en stuurt haar weg. Ze vraagt bij de Amro een lening, maar de functionaris van de bank wijst haar af als hij hoort dat het om de aanschaf van een grote partij drugs gaat.

Plots gaan Lens ogen open, ze ontmoet Henriette. Zij brengt Len in contact met de Anonymous Families in Amerika, een groep ouders van verslaafde kinderen die elkaar leren omgaan met hun kinderen. Ze leert veel van de groep en weet door middel van brieven Simon enthousiast te maken om, als ze weer thuis is, ook zo'n groep op te richten samen met Gerrie. Het wordt een succes en alles gaat goed, totdat Bennie zelfmoord pleegt. De groep valt uit elkaar, maar komt na een tijdje toch weer bij elkaar omdat de leden voelden dat ze elkaar nodig hadden. Aan het einde van het verhaal, als blijkt dat Floortje waarschijnlijk 'clean' is, hoort Len dat Floortje het huis verlaat. Len blijft de hele nacht wakker, maar weet 's ochtends dat Floortje het huis heeft verlaten om een shot te gaan halen.

Titelverklaring:
In het boek wordt het verhaal verteld van Floortje Bloem. Zelf zegt zij tegen haar speelgedkonijn: 'Ik ga jou het verhaal vertellen van het verrotte leven van Floortje Bloem'.

Pasfoto van de auteur De auteur:
Yvonne Keuls is geboren in 1931 in Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indië. In 1938 keert het gezin weer terug naar Nederland. Na de Kweekschool heeft ze als onderwijzeres gewerkt en als 'brandweervrouw' en later als masseuse. Zo deed ze veel maatschappelijk relevante ervaring op.
Debuut: Kleine muizen (1965, toneel). Ze wordt bekend met het boek Jan Rap en zijn maat (1977). De schrijfster gebruikt meestal een sobere stijl.
Genres: Poëzie, roman, kort verhaal, column, toneel, hoorspel
Bijzonderheid: Zij haalt veel stof voor haar boeken uit de ervaringen die ze in de hulpverlening opdeed. De inhoud van haar boeken heeft ze grotendeels zelf beleefd. Ze is zeer verontwaardigd over de sociale toestanden in Nederland en heeft haar hond Gerrit Zalm genoemd.
Citaat: 'Iemand die zijn kont tegen de krib gooit. Zo iemand komt in al mijn boeken voor. In die personen ligt veel van mezelf. Zij zijn mijn verzet, mijn woede. Mijn gevoeligheid voor onrecht, voor het over mensen heenlopen.' (NRC Handelsblad, 25-3-1994)
Recent werk: Keulsiefjes (1996, columns), Mevrouw mijn moeder (1999, roman), Slepend huwelijksgeluk (2000, verhaal)

Genre:
Het verrotte leven van Floortje Bloem is een psychologische roman/verslag.

Tijd en tijdvolgorde:
Het verhaal wordt chronologisch verteld. De vertelde tijd is ongeveer twintig jaar. Het verhaal begint met de geboorte van Floortje. De laatste zeven jaar worden uitgebreider beschreven, omdat deze periode voor Floortje het belangrijkste is in verband met haar drugsprobleem. De schrijfster maakt in dit boek ook gebruik van enkele flash-backs.

Plaats/ruimte:
De voornaamste plaatsen van handeling zijn: de huizen waar Floortje geleefd heeft (in Den Haag en in Delft), de Amsterdamse drugsscène, de afkickboerderij en het politiebureau.

Karakterbeschrijving:
De hoofdpersoon, Floortje, is zestien jaar en raakt verslaafd aan de drugs. Doordat zij onder invloed van deze verdovende middelen is, heeft zij nergens zin in. Zij is een rond karakter.
Len, Floortje's moeder, wil haar dochter koste wat het kost van de drugs af hebben. Dit gaat ten koste van het gezin. De personages in dit boek veranderen overigens in twintig jaar nauwelijks. Zij is een vlak karakter.

Thematiek:
Hoofdthema van dit boek is drugsverslaving en de verhouding tussen een gezin en een verslaafde zoon/broer.

Taalgebruik:
Het boek is voor een breed publiek geschreven; het is gemakkelijk leesbaar. Eigenlijk kan dit boek niet tot literatuur gerekend worden, omdat het een soort ooggetuigenverslag van de moeder van de hoofdpersoon is.

Opdracht:
Het boek is opgedragen aan alle ouders van drugsverslaafden.

Perspectief:
Ik-perspectief.

Verhaalopbouw:
Het boek bestaat uit vier ongenummerde hoofdstukken die geen titels hebben.


---einde(12-05-2011)---

Terug naar de vorige index